Real estate xerpa

El personal shopper o “xerpa” immobiliari, nova professió que assessora en la compra d’immobles

Un nou actor ha aparegut recentment al món de les transaccions immobiliàries: l’assessor immobiliari o, fent servir una terminologia més contemporània i cool: el personal shopper immobiliari. Importada dels Estats Units, aquesta figura és fruit de la manca de temps i desconfiança d’alguns compradors o inversors d’alt poder adquisitiu i ocupa un nínxol fins ara desert en el nostre entorn. Es tracta d’un agent que, a diferència dels realtors (agents immobiliaris), defensa els interessos del comprador en les compravendes d’habitatges.

La compra d’una residència és un camí llarg, feixuc i costerut. També és una experiència, en alguns casos, única o que farem pocs cops a la vida. Implica una enorme energia, dedicació i una important despesa econòmica. De vegades, suposarà hipotecar-nos de per vida. Malgrat aquests entrebancs, molts mortals, assumim el repte amb l’esperança de trepitjar la llar somiada o atresorar un immoble que ens brindarà beneficis a curt i a llarg termini, nodrint el nostre patrimoni i el dels nostres descendents. El record de l’estafa de les hipoteques subprime, superada la dècada, s’està esvaint. Els governs d’arreu, banquers i agents del sector s’han empescat un munt d’argúcies perquè recuperem la fe segons la qual l’adquisició d’una propietat ens farà feliços i rics. I sembla que ens ho hem empassat.

Des del cim no es veu tot. La vista des de dalt et recorda com de gran és el
món i tot el que ens queda per aprendre

Els anys de crisi, de desnonaments, de clàusules abusives en les hipoteques, d’euríbor pels núvols, impagament de lloguers, okupes… ens ha fet, això sí, un xic més desconfiats.

El mercat financer i l’immobiliari s’ha mirat d’adaptar a la nova situació i han sorgit nous oficis, com el que tractem. La compra d’un immoble suposa endinsar-nos en un territori inhòspit i desconegut. Ens sentim com escaladors novells aterrats i acaparats en una expedició a l’Everest. Necessitem coneixements tècnics i geogràfics, fortalesa física i mental. Tantes i tantes coses! I el risc és enorme. No ens podem permetre equivocar-nos, podria suposar la nostra ruïna econòmica i, el que és pitjor, que les nostres il·lusions s’esmicolessin per sempre. El personal shopper immobiliari ens guiarà en aquesta expedició, serà el nostre xerpa.

Qui és el xerpa immobiliari

El xerpa immobiliari és un expert amb formació en el món de ciències empresarials, economia, arquitectura, construcció i dret. Ha treballat en el departament comercial d’empreses promotores, d’agent immobiliari i el més important, estableix una relació d’empatia amb el client, analitzat els seus gustos i les seves necessitats per poder dur a terme una recerca personalitzada.

El xerpa immobiliari és un planificador que elabora un full de ruta on marca fites: mida de l’habitatge, antiguitat de l’immoble, grau de conservació, serveis comunitaris, garatge… i deixa per escrit un contracte que firmen ambdues parts.

Els seus honoraris acostumen ser una tarifa fixa o variable en funció de l’èxit en la compravenda, però en cap cas estableix el preu en proporció al valor de l’habitatge, ja que això posaria en dubte la seva imparcialitat, com passa amb els agents immobiliaris que tenen com a principal objectiu tancar la venda de les propietats de la seva cartera. El personal shopper immobiliari només treballa pel comprador, de forma independent dels venedors i a través de totes les agències.

El personal shopper immobiliari s’encarrega d’escollir un habitatge per tu. Busca i selecciona habitatges que s’ajustin als paràmetres establerts, coordinant visites i creant un “quadre de decisió” amb els comentaris que li aporta el client en cada visita. Això permet fer un rànquing amb les millors opcions. Un cop trobada la llar somiada negocia amb el venedor perquè el preu s’ajusti al pressupost del client, aconseguint rebaixar el preu de sortida entre un 5 i un 12 per cent de mitjana, segons dades del propi sector. Pot ser molt rendible per als futurs propietaris invertir en aquests professionals si a la llarga els beneficis han de ser clars: evitar defectes ocults, destapar possibles fraus, conèixer de primera mà les opcions reals de reforma o requalificació i obtenir un preu millor.

Els occidentals tenim el defecte de cedir a l’impuls de la immediatesa: quan ho veig ho vull. El xerpa immobiliari està entrenat i té l’experiència per a frenar-nos a temps en aquest enlluernament. Ell ens recordarà en cada moment quin és el nostre veritable objectiu, que es va plantejar inicialment, el que realment desitges, el nostre propi Everest. No ens deixarà agafar-nos a la primera muntanya que ens passi pel davant. Ens avisarà dels riscos, els perills o les falses temptacions. Entrenat com està a caminar amb poc oxigen, ens reconduirà a la via precisa. Com a clients hem d’escoltar i confiar plenament en el xerpa, no fos cas que en sortíssim malparats, com aquells alpinistes que tiren pel dret sense escoltar els qui en saben.

Un bon personal shopper immobiliari vetllarà pels nostres interessos i posarà els seus coneixements i destreses al nostre servei. Ens aportarà confiança, seguretat, comoditat i tranquil·litat. S’ocuparà de la paperassa, de les negociacions, de concertar cites, de verificar l’estat de l’immoble… en definitiva, de totes aquelles tasques enrevessades i tedioses. Alhora, ens farà descobrir, participar i assaborir als aspectes més bonics i interessants del trajecte, convertint la compra d’un habitatge en una experiència agradosa i apassionant.

A dia d’avui no deixa de ser un caprici més tenir un personal shopper immobilari. Segurament amb el temps serà un servei més assequible i s’anirà democratitzant fent-se accessible als compradors més modestos.

Els xerpes diuen que el cim és només la meitat del trajecte. Una vegada comprat l’immoble, satisfets d’haver assolit el cim, contemplant als nostres peus núvols espessos, com en aquell quadre romàntic de Friederich que plasma com cap altre l’experiència del sublim, toca iniciar el descens: potser haurem de reformar, rehabilitar, redecorar, mantenir, renovar instal·lacions… i qui ens ajudarà en tot això?

Potser necessitem un altre guia, un enginyer de l’edificació o arquitecte tècnic de confiança. Una mena d’arquitecte tècnic de capçalera que acompanyi tota la trajectòria vital del propietari amb relació al seu edifici. Algú que coneix les circumstàncies de l’immoble, aconsella i prescriu per tal de gaudir d’una perfecta salut arquitectònica i que ens ajudi a mantenir el valor de casa nostra a través dels anys.

Cada vegada som més hedonistes i egocèntrics, la nostra vida és comptada i el nostre temps un valuós tresor. Som addictes al plaer immediat i al·lèrgics al dolor, víctimes de l’estrès que comporten els imprevistos i les complicacions. Aquesta tendència ha afavorit que es multipliquin com bolets noves professions que tenen com a denominador comú estalviar-nos temps i sofriment en tots els àmbits de la vida. Transformem un entorn salvatge en un paisatge pintoresc: personal shoppers, wedding planners, home organizers, guies turístics, assessors financers, doules, entrenadors personals, coatchers… tots prometen salvar-nos de perills i acaronar-nos amb l’honestedat, l’exclusivitat, la tendresa i l’amor que ens mereixem. Paga’ns i seràs feliç. Qui s’hi pot resistir?

Autoria de les fotos: “El caminant sobre els núvols” de Caspar David Friedrich al Kunsthalle d’Hamburg (1818)

Autoria de l’article

Elisabet M.Serra

Arquitecta. Sòcia fundadora de l’estudi OSMS a Barcelona. Ha estat professora de construcció de l’Escola d’Arquitectura La Salle i professora de projectes a l’escola de disseny ESDI. Més articles

Deixa un comentari